Breu glosa sobre Francesc Garriga

Discurs llegit en la cerimònia de lliurament dels XIII Premi de Poesia de Sant Cugat a la Memòria de Gabriel Ferrater, el 20 de maig del 2015

Breu glosa sobre Francesc Garriga i Barata

0602qPer primera vegada ens falta en aquesta cerimònia la presència i la companyia de l’amic i poeta Francesc Garriga, desaparegut el 4 de febrer d’aquest any. Amb aquesta breu intervenció volem significar la importància que la seva figura té i ha tingut per molts poetes, joves i no tan joves, que han intuït la vàlua de la seva obra i l’han catapultat cap als primers llocs de la literatura catalana contemporània.

Es pot dir que, si bé Francesc Garriga és un poeta del segle XX, ha connectat sobretot amb les generacions literàries del segle XXI. Parlem d’una persona que era sobretot un mestre, un mestre en el sentit més ampli del terme, i els seus deixebles li reconeixem aquest mestratge. N’hi ha de ben coneguts: en el món de la televisió, amb el periodista Xavier Bosch; en el món de l’art, amb el crític Francesc Fontbona; en el món literari, amb l’editor Marc Romera… i tants i tants d’altres. Això demostra que la força d’un mestre no consisteix a ser imitat, sinó a deixar-se utilitzar, ja sigui a través de la seva obra o de la seva personalitat.

Un mot per a les generacions més joves aquí presents [en referència als guanyadors del Premi Gabriel Ferrater per a Centres de Secundària, del qual F. Garriga va ser sempre president del jurat]: Francesc Garriga estava sempre pendent de vosaltres, confiava en vosaltres i provava de motivar-vos contínuament: el seu objectiu era d’encomanar-vos la necessitat de trobar una veu crítica a través de la poesia. Que els seus llibres -per fortuna contínuament reeditats- us animin a continuar aquesta recerca personal. Acabo amb paraules del poeta i editor Marc Romera: “El nostre poeta ha sabut connectar amb la mirada dels qui l’han sabut llegir i dels qui l’han volgut escoltar, i els ha condemnat, a tots ells, a estimar-lo”. Moltes gràcies.

Quant a homesensegat

Parlo de lectures i autors
Aquesta entrada ha esta publicada en Homenatges, Sobre llibres i escriptors. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s