Buscant un nom, de Maria Dolors Alibés

Buscant un nom, de Maria Dolors Alibés

La il·lustradora Irene Bordoy

Si el lector benintencionat s’atura a pensar-hi, potser recordarà quin detall va decantar la balança a l’hora de triar el darrer llibre que ha llegit. De vegades és la portada o el llom, la recomanació d’una amistat o, simplement, que era l’únic llibre a mà a la sala d’espera d’una consulta mèdica. Pel que fa al llibre que presentem aquí, van ser les il·lustracions d’Irene Bordoy, senzilles i d’una gran versemblança, gairebé humils, les que em van fer llegir-lo de nou. Amb un estil propi i elegant, fugint d’excuses de mal pagador, Bordoy presenta uns bons dibuixos plens de vida.

Aquest és un llibre simpàtic, que ens recorda que allò que els adults donem per fet, no és sempre exacte ni sovint tenim la millor manera d’enfocar el tema. Buscant un nom (1979) ofereix d’aquesta manera la visió que els nens tenen del món dels adults, i aporta una fresca perspectiva infantil que ens fa reflexionar sobre les nostres reaccions i axiomes. El llibre també destaca per un estil fresc i divertit, que causa més d’un somriure, i un doll d’imaginació alegre i desenfadat, perquè els adults no sempre comprenen que en Joan estigui buscant noms. Però m’estic avançant.

La història és prou senzilla: un dia en Joan coneix en Kusp, un extraterrestre que volta per l’espai a la recerca d’un nom per al seu planeta. En Joan s’ofereix a ajudar-lo i, al llarg d’una setmana, s’esforçarà per confeccionar una llista de noms per al planeta anònim. El truc que fa que el lector s’interessi per la narració és que aquesta cavalca entre el realisme i la ficció, i mai no es pot estar convençut de què és real i què no. Recorden la pel·lícula El sisè sentit, amb un nen que veia difunts, en la qual res no era el que semblava?

Editat a Els grumets de la galera, on s’editen les novel·les guanyadores del premi “Folch i Torres”, Buscant un nom va merèixer figurar a la Llista d’Honor del premi de la CCEI de 1980. El llibre és un bon estímul per gaudir d’aprendre i de la lectura, ja que en Joan troba mots de tota mena per ajudar al seu amic Kusp, i quan descobreix particularitats en cada una d’ells, aprèn a gaudir de les paraules. En contra, potser, hi ha els canvis experimentats per la societat en els darrers trenta anys. La descripció acurada de la vida d’en Joan fa que, en molts casos, els nens i nenes d’avui difíclment s’hi podran reconèixer. Imagineu un món sense telèfons mòbils ni ordinadors, sense nintendo, pràcticament sense televisió! També el llenguatge queda una mica estàtic, com aturat en el temps.

L’autora tenia contacte directe amb el món de la infantesa i reprodueix una sèrie de tics fàcilment identificables per a qualsevol pare o mare. Maria Dolors Alibés i Riera (1941–2009), historiadora i mestra de professió, escrivia llibres infantils en català i, entre d’altres, va ser col·laboradora habitual de Cavall Fort. Alguns dels seus llibres més coneguts són Màquines d’empaquetar fum i altres enginys (1980) i Boira a les butxaques (1989). La seva parella sentimental, el conegut dibuixant de còmic Juan López Fernánedez, “Jan”, també destaca per la seva tasca de pedagogia infantil, des de Pulgarcito a Superllopis.

Explica la solapa que Maria Dolors Alibés era una persona interessada “pel món d’avui i els problemes d’ara mateix”, i que per això va decidir escriure. En canvi, un aspecte destacat del llibre és que, malgrat basar-se en una setmana de vida “real” d’una família qualsevol, aconsegueix escapar de la tendència terrible que en aquella època –i encara dura- portava els editors a fer “denúncia social”, fent prevaler idees polítiques abans que la qualitat de les narracions. Si l’autora pretenia expressar les seves preocupacions, ho va fer sense abusar de la paciència del lector ni imposar ideologies, cosa que és molt d’agrair.

Quant a homesensegat

Parlo de lectures i autors
Aquesta entrada ha esta publicada en Sobre literatura juvenil, Sobre llibres i escriptors. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s