La rutina no exalta, però enamora

La rutina no exalta, però enamora

Hi ha conceptes que, només dir-los, produeixen urticària. Rutina, per exemple. Mala paraula, oi que sí? Que suggereix avorriment i estancament. Si ets una persona donada a la rutina, ets un avorrit, un fatxa, un mandrós i a més a més mai no et lligaràs aquella rossa de la barra, que segur que prefereix un aventurer. D’altra banda, la societat en què vivim ens indica que només la novetat i la sorpresa són interessants i mereixen atenció.

Hi ha rutines i rutines. Beure aigua, rentar-se i dormir són rutines. Mirar la televisió, mantenir diàlegs familiars o perdre’s per internet, també. Exactament igual que d’altres activitats com ara llegir, estudiar o aprendre música. L’establiment de bones rutines permet petits i sistemàtics avenços, d’efectes immediats, que ens milloren l’existència: des d’aprendre a utilitzar el contenidor marró de matèria orgànica a dir bon dia quan entrem d’un establiment comercial. És a través de la introducció de petites rutines quotidianes que podem conviure en societat.

Però vivim immersos en una ideologia de la novetat, contraria a la rutina, en què el valor de les coses radica més en el simbolisme que signifiquen que no pas en la seva utilitat real. Allò que és nou esdevé millor, encara que sovint serveixi només per al mateix que servia el vell. És una qüestió de reconeixement social: si tenim la novetat que acaba de sortir al mercat, tenim el mateix que tenen els que estan més al dia. Recordem el vers de J. V. Foix: ‘M’exalta el nou, m’enamora el vell’. Sense desmerèixer la novetat, doncs, entenem que la rutina és essencial.

Si parlem d’educació -en paraules de Salvador Cardús-, la rutina és un mecanisme fonamental de l’ordre i l’organització personal i social. Un dels elements principals de tota educació és l’establiment de rutines: sense rutina no és possible entrenar-se en el domini de tota una sèrie de pràctiques indispensables per al creixement personal. En altres paraules: sense rutina no és possible educar ni educar-nos. Benvinguda, rutina!

Anar a l’original

Quant a homesensegat

Parlo de lectures i autors
Aquesta entrada ha esta publicada en Sobre temes diversos. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s